Categories
Vesti

BILIJAR – Balkanik otvorio vrata za nove šampione

Loznički Bilijar klub Balkanik sinoć je otvorio svoja vrata svima koji su zainteresovani da postanu njegovi članovi. Otvaranju su prisustvovali brojni gosti iz raznih krajeva Srbije, a Katarina Obradović Stojaković, predsednica kluba, kaže da je novootvoreni klub najveći u ovom delu Evrope.

– Koliko je nama poznato, ovo je četvrti po veličini klub u svetu, a drugi u Evropi. Naš plan je da u narednom periodu angažujemo što više mladih, da im omogućimo ozbiljne treninge i da stvaramo nove šampione. Srbija je zemlja koja ima dva aktuelna evropska šampiona – Lazara Kostića, iz užičkog BK Mase, u konkurenciji mlađih od 17 godina, i Aleksu Pecelja, u konkurenciji do 23 godine, a koji nastupa za krupanjski klub Rađevina. Želimo da njihovim stopama krenu mladi iz našeg grada, a ovde smo im obezbedili najbolje uslove za to i sasvim smo sigurni da ćemo vrlo brzo imati šampione iz Loznice – kaže predsednica kluba.

U klubu se trenutno nalazi 28 najmodernijih stolova za bilijar, po evropskim standardima, a smešteni su u dve sale u okviru objekta kojim upravlja preduzeće ’’Balkanik smart’’.

– Veći deo prostora ustupili smo bilijar klubu i to je sinergija koja će doneti rezultate. Pored sala za bilijar, ovde imamo i kafić, a biće i drugih sadržaja, i drago nam je što smo omogućili izvanredne uslove za trening mladih i njihovo usavršavanje u sportskom bilijaru, što je i najvažnije – kaže Mirjana Đurić Isailović, vlasnica ’’Balkanik smarta’’.

Otvaranju kluba prisustvovao je i predsednik Srpske bilijar asocijacije Pavle Klanšček koji kaže da bilijar u Srbiji napreduje. On najavljuje i sportske događaje koji će Loznicu postaviti u središte sportske javnosti na kontinentalnom i svetskom nivou.

– Trenutno imamo 35 sportskih, licenciranih, bilijar klubova sa velikim brojem igrača, seniora, juniora i žena, a ostvarili smo i velike uspehe, imamo evropske medalje, od pre mesec dana i svetsku, Lazar Kostić osvojio je bronzano odličje na Svetskom prvenstvu za juniore u Portoriku. BK Balkanik šlag je na tortu i ovakav klub, na ovom nivou, sa ovoliko stolova ovakvog kvaliteta gotovo da nema u Evropi, možda samo još jedan, i ovo je nešto što će naš sport nositi u neke sasvim druge sfere. Ovde će se održavati državna prvenstva u svim kategorijama, Balkan tur, kao balkanijada, a u januaru će nam doći predstavnici jedne italijanske kompanije koji će nam poveriti organizaciju velikog turnira evropskog nivoa. Na tome se nećemo zaustaviti, u februaru ćemo se dogovoriti u vezi sa organizacijom turnira svetskog ranga koji će okupiti sve zvezde bilijara tako da će Loznica biti centar sportskog bilijara ne samo u Srbiji, već i u regionu – kaže Klanšček.

Andreja Klasović profesionalni je igrač bilijara već više od 20 godina i višestruki je prvak Jugoslavije, DZ Srbije i Crne Gore i Srbije. Igrao je širom sveta, ali je, kako kaže, fasciniran onim što je video sinoć u Loznici.

– Dolazio sam ovde i tokom radova, ali je ovo sada, kada je poprimilio svoj pravi, oblik zaista impozantno i prevazišlo je sve nivoe. U Evropi postoji jedan aktivan klub u Bukureštu koji je bio čudo 1995. godine, kada je otvoren, a u Americi, koju sam celu prošao, možda imaju dva, tri ovakva kluba. Porediti Loznicu sa Amerikom je zaista fascinantno – kaže Klasović.

On dodaje da su mu Krupanj i Loznica druga kuća i da će svakako dolaziti u Balkanik bilijar da pomogne koliko god bude mogao. Napominje i da profesionalno bavljenje bilijarom zahteva odricanja kao i drugi sportovi.

– Današnji sport traži ozbiljna odricanja i svakodnevni višečasovni trening. Možda zvuči smešno, ali i bilijar zahteva odličnu fizičku spremu jer su turniri naporni, traju po nekoliko dana i igra se neprekidno. Neophodna je vrhunska forma i ozbiljna koncentracija tako da se traže treninzi i potpuna posvećenost, ako se želi rezultat – kaže čovek iza kojeg stoje igračko iskustvo i trofeji.

BK Balkanik nalazi se na Šabačkom putu, odmah posle pružnog prelaza, i u narednom periodu upisivaće nove članove. Kako kažu u klubu, članarina je pristupačna, 1.200 dinara mesečno.

Preuzeto sa Lozničke novosti, Autor N.T.